Expositie City 2

Ik omring me graag met schoonheid en vind het fijn om samen te werken met kunstenaars waarmee ik een zekere verbondenheid voel. De idee voor de expositie CITY 2 ontstond vanuit mijn liefde voor de schilderkunst, die mij dikwijls ontroert of aangrijpt en mij doet verstillen. Toen ik het werk van Peter Quirijnen voor het eerst zag, raakte het me ogenblikkelijk en evengoed kan je naar dit werk blijven kijken, het doet je wegdromen. Onbewust ga je als vanzelf invullen en aanvullen. Er zit een gelaagdheid in het werk, een soort van stilte en schoonheid maar tegelijkertijd ook een soort van kilheid en misschien wel een zekere, niet onmiddellijk te verklaren spanning, een trilling. Een trilling van een stad in beweging, de beweging die niet letterlijk te zien maar toch aanwezig is.

De in de zomer van 2014 geschilderde reeks City 2 is een vervolg op de winterbeelden van City 1. Beide reeksen zijn geïnspireerd op de stedelijke contouren van thuisstad Antwerpen. De kunstenaar woont buiten de stad en benadert haar veranderende skyline met een gezonde dosis verwondering. De nieuwe buildings die verrijzen aan de noordrand van de stad zijn in de ogen van de kunstenaar fascinerend, tijdloos en mooi. Deze blokken die smal en strak de hoogte in gaan, inspireren de kunstenaar bij het binnenrijden van de stad wanneer het subtiele ochtendlicht door de gebouwen speelt.

Peter Quirijnen werkte bijna 20 jaar als freelance-illustrator voor verschillende opdrachtgevers. Als toegepast kunstenaar tekende Quirijnen steeds realistische weergaves met de nodige details. De tijd was aangebroken om zich hiervan los te weken en zijn weg te zoeken als vrij kunstenaar. Geheel in tegenstelling tot zijn toegepast werk, laat hij in zijn schilderijen alle detaillering achterwege.
De sfeer en zindering van het licht weet hij moeiteloos in zijn kleuren te vangen. Zijn rake en gevoelige impressies nodigen de toeschouwer uit om zijn of haar persoonlijke detaillering er in gedachten aan toe te voegen. Zie het als de verhouding tussen ‘het boek’ en ‘de film’. Een boek laat meer ruimte aan de verbeelding van de lezer.