Jan Marchand

Jan Marchand (°1967) is fotograaf en grafisch vormgever. Hij studeerde aan Sint Lucas Gent en Antwerpen en werkt freelance voor talrijke bedrijven en theatergezelschappen.

De fotografie van Jan Marchand ligt niet zozeer in het creëren van een beeld dat beantwoordt aan de werkelijkheid, maar eerder om die werkelijkheid op een andere manier weer te geven. Zijn beelden zijn als een communicatief proces waarbij zowel de fotograaf als de kijker een rol spelen bij de interpretatie ervan.

In zijn fotografie probeert hij een juiste sfeer te verwezenlijken, veeleer dan een perfecte foto. Hij wil ook dat het gevoel primeert. Zo wordt het werk eerder een emotie, dan het weergeven van de werkelijkheid. De foto’s tonen niet altijd dé realiteit, maar wel een mogelijke realiteit. Het is ook geen wetenschap waarbij een betekenis wordt gegeven aan de realiteit, als een manier om die realiteit te leren kennen. Neen. Het vraagt de kijker om te observeren, om een gevoel te ervaren, te ontdekken. Eerder dan een objectieve gedachte te betrachten, wil het een subjectieve emotie oproepen. De suggestie van het beeld leidt soms tot een onherkenbaarheid op het eerste zicht, maar hoopt uiteindelijk op de herkenning.

Marchand zijn werk neigt soms naar schilderijen. Met het aanwezige licht of het gemis eraan bepaalt hij de sfeer. De foto’s eisen geen aandacht, of dwingen niet tot een scherpzinnig oordeel.

'Onthoud wat je ziet en zie wat je onthoudt' is dan ook zijn eigen quote waar hij al jaren over nadenkt. Deze selectie is zijn zoektocht naar emoties.

Tekst | Introspectie
Beelden | Jan Marchand